Wino słodkie czy wytrawne? – żeby wybrać dobre wino nie trzeba być koneserem

wino

Jeśli zastanawiasz się czy żeby wybrać dobrej jakości wino, naprawdę musisz być koneserem, to mamy bardzo dobrą wiadomość. Otóż nie trzeba odbywać specjalnych kursów dla profesjonalistów, by dobrać wino do potrawy. Wystarczy wybrać się na szkolenie dostępne także dla amatorów np. degustację win.

Czym kierować się w wyborze wina? Czy napis słodkie, półsłodkie,wytrawne i półwytrawne jest wystarczającą informacją, żeby wybrać te najlepsze?

Otóż nie, musimy pamiętać, że nie tylko to widnieje na etykiecie. Każde z tych win ma również swoje podkategorie, które nadają mu indywidualnego charakteru. Istotną również rzeczą jest to, że mamy przedział procentowy, który zaczyna się od 11 do 22%, więc jeśli ktoś kieruje się tylko ceną i gatunkiem, a nie spojrzy na zawartość alkoholu może być zdziwiony, że nie o takie wino mu chodziło. Jak zapobiec rozczarowaniu?

Wino wytrawne, dzieli się na: czerwone i białe. To drugie najlepiej smakuje z rybami, owocami morza i lekkimi sałatkami, dlatego też świetnie współgra z przystawkami, Z kolei wino czerwone pasuje do dziczyzny, serów, a także czerwonego mięsa. Trzeba zauważyć, że jest ono bardzo wyraziste. Dobrze skomponuje się z daniem głównym,Wina słodkie jaki i półsłodkie serwujemy do deserów, ponieważ jest ono lekkie i orzeźwiające.

Degustacja win – wskazówki, jak wybrać w prosty sposób dobrej jakości wino

Wybierz gatunek, pamiętając o tym że inne wino będzie do przystawki, inne do dania głównego, a jeszcze inne do deseru. Jeśli szukasz prezentu najlepiej się sprawdzi wino słodkie lub półsłodkie. Pamiętaj, że dobrej jakości wino zaczyna się od 12- 14,9%, mniejszą ilość mogą mieć wina słodkie. Natomiast te z większą ilością alkoholu znajdziemy w Porto, czy Sherry. Równie ważnym punktem, jest informacja o dacie zabutelkowania, ponieważ największą ilość aromatów jak i wyrazistość uzyskamy po 6/7 miesiącach od zabutelkowania. Istotną informacją jest również kraj pochodzenia, to gdzie został on wyprodukowany. Wiedząc to, w łatwy sposób możemy odrzucić te, które nie są warte naszej uwagi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *