Whiskey to trunek o wielu twarzach. Wszystko zależy od receptury, miejsca produkcji, czy długości dojrzewania. Taka też jest whiskey irlandzka. Pure Pot Still Whiskey to znak rozpoznawczy irlandzkich destylarni. Co warto o nich wiedzieć?
Whiskey irlandzka – które ośrodki produkcyjne są najstarsze?
Historia whiskey w Irlandii jest bardzo długa. Choć pierwsza oficjalna wzmianka pochodzi z 1405 roku, to podejrzewa się, że produkcja alkoholu miała miejsce na tych terenach znacznie szybciej. Mieli się tym trudnić mnisi, którzy z produktów fermentacji owoców mieli tworzyć „wodę życia”. To z Irlandii whiskey trafiła do Szkocji, gdzie szybko zyskała popularność. Prężny rozwój trwał do połowy XIX wieku. Wówczas Irlandia uchodziła za światowego lidera w produkcji whiskey. Niestety, w wyniku takich działań jak krucjata antyalkoholowa, wojna domowa, czy walka o niepodległość, pozycja tego państwa znacznie upadła. Dobitnie świadczy o tym fakt, że te wszelkie zawirowania przetrwały zaledwie trzy z ponad 1100 destylarni. Mamy tuu na myśli Bushmills, Midleton, a także Cooley.
Whiskey irlandzka – co musisz wiedzieć o Pure Pot Still Whiskey?
Obecnie sytuacja przemysłu alkoholowego w Irlandii wygląda znacznie lepiej. Kraj ten odzyskuje swoją pozycję, o czym świadczą liczne nagrody. Zwiększyła się także liczba działających destylarni. Obecnie jest 25 takich ośrodków. Whiskey irlandzka ma różne smaki i aromaty. Wszystko zależy od wielu czynników. Najbardziej klasyczną odmianą whiskey irlandzkiej jest bez wątpienia Pure Pot Still Whiskey. Trunek ten powstaje wyłącznie w Irlandii. Znajdziesz go np. pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/9-whiskey-irlandzka. Do przygotowania zacieru wykorzystuje się bowiem zarówno słodowany, jak i niesłodowany jęczmień. Dodatkowo można do niego dodać surowe ziarna owsa czy pszenicy. W ten sposób whiskey uzyskuje ostrzejszy smak, a jej tekstura jest gęstsza. Pure Pot Still Whiskey jest destylowana trzykrotnie i leżakuje w beczkach przynajmniej cztery lata. Dzięki temu ma ona tak unikalny smak i aromat.