Sushi to japońskie danie, które uchodzi w Polsce za ekskluzywne i cieszy się dużym powodzeniem na wszelkiego rodzaju bankietach, szkoleniach, konferencjach, imprezach prywatnych czy firmowych. Serwowane jest także w lokalach gastronomicznych. Jeśli masz okazję, koniecznie spróbuj tego wyjątkowego smaku, a jeśli nie wiesz jak się za nie zabrać, przeczytaj poniższe wskazówki.
Do sushi nie używaj sztućców
Nawet jeśli klasyczna europejska etykieta jest dla Ciebie chlebem powszednim, potrafisz składać łabędzie z serwetek, wiesz jak ułożyć sztućce po skończonym posiłku, tak by kelner wiedział, że ci smakowało i jesz beze z nie mniejszą gracją niż pierwsza dama, na nic ci się to nie przyda w przypadku sushi. Masz tutaj dwie opcje do wyboru. Możesz nauczyć się jeść pałeczkami, tak jak Japończycy oraz zagorzali fani japońskiej kultury i kuchni albo… jeść palcami! Tak, jedzenie rękami jest nie tylko dozwolone, ale i nawet wskazane. Widelec i nóż będą zupełnie bezużyteczne w sushi barze.
Dodatki do sushi
Kiedy już opanujesz pałeczki albo rzucisz je w kąt i zaczniesz korzystać z własnych palców, czekają Cię kolejne wyzwania w postaci popularnych dodatków do sushi. W klasycznej wersji jest to sos sojowy oraz wasabi. Sos wzbogaca smak dania i z pewnością warto go spróbować, jednak nie polewasz nim po prostu swojej porcji, a maczasz kawałek sushi w miseczce. Ważne, żeby nie moczyć samego ryżu, a raczej dopilnować, aby sos dotknął ryby czy też innego dodatku, który znajduje się w naszej porcji. Na zamoczony w sosie kawałek możesz nałożyć trochę wasabi, czyli zielonej pasty, która jest japońską odmianą chrzanu. Nie mieszaj wasabi w sosie i nie przesadź z ilością, dla własnego dobra. Kolejne porcje sushi możesz zagryzać marynowanym imbirem, aby cieszyć się lepszymi doznaniami smakowymi.
Jedz sushi jak tylko chcesz
Palcami albo nożem i widelcem, idealnie korzystając z pałeczek albo nadziewając porcję na jeden z patyczków. W swoim domu możesz jeść sushi jak tylko zechcesz. Zapewnij sobie trochę luksusu bez typowo restauracyjnego nadęcia i zamów sushi z tej strony https://sushicorner.pl/. Dzięki temu możesz delektować się tą potrawą tak jak lubisz, oblewając ją sosem sojowym lub nie dodając go wcale, a jeśli jesteś odważny, obficie smarując wasabi.